Een van mijn favoriete kookboeken is “Koken zonder pakjes en zakjes deel 2‘ van Karin Luiten. Het eerste deel vond ik gek genoeg niet zo leuk. En één recept wat ik nu al meerdere keren heb gemaakt is Kip Madras. Helemaal niet zo moeilijk en tijdrovend. En natuurlijk erg lekker!
Wel pittig, maar lekker! Natuurlijk heb je er niets aan dat ik je meld dat het recept in een kookboek staat. Maar gelukkig staat het recept ook online, zie hier. Kun jij er ook mee aan de slag!
Wat heb je nodig:
– 400 gr kipfilet in blokjes gesneden
– 200 ml kokosmelk
– 1 blik tomatenblokjes
– 1 grote appel
– 1 grote ui
– beetje sambal
– 1 knoflookteen
– 2 el (Madras) kerriepoeder
– 1 el komijnpoeder (djinten)
– 1 el maïzena
– olie
Hoe maak je het:
– Doe de kipfilet in een grote kom.
– Mix de peper, zout, 1 el kerriepoeder en maizena.
– Strooi dit door de kipfilet, totdat alles is bedekt met een licht waasje.
– Snipper de ui en fruit zeker 5 minuten zachtjes in wat olie in een grote braadpan.
– Hak intussen de knoflook.
– Voeg de knoflook, rest van de kerrie, komijnpoeder en sambal ook toe.
– Fruit tot het lekker geurig is, schep dan uit de pan en hou even apart.
– Laat een nieuw scheutje olie heet worden in de pan.
– Bak al omscheppend op hoog vuur de kipblokjes mooi goudbruin aan de buitenkant.
– De kip kort aanbakken, alleen tot het rauwe roze eraf is.
– Verder garen gebeurt straks in de saus.
– Doe de uienprut er weer bij, plus de tomatenblokjes, kokosmelk, zout en peper.
– Roer door elkaar en laat aan de kook komen.
– Laat dan met deksel schuin op de pan 15 minuten zachtjes sudderen.
– Voeg de laatste 5 minuten de in blokjes gesneden appel toe.
Ik heb dit gegeten met rijst. Eventueel kun je nog gember en koriander toevoegen. Dit vind ik zelf niet zo lekker, dus deze heb ik weggelaten. Ik heb nog wel een scheut melk toegevoegd, tijdens het koken, om het wat romiger en milder van smaak te maken. Ook heb ik nog iets extra maizena toegevoegd op het eind. Ik vond de saus nog iets te dun. En door de maizena werd het qua dikte perfect!