De woensdag stamppotdagen zijn alweer voorbij. Maar graag wil ik je nog deze extra tips geven. Ze zijn handig bij het maken van stamppotten in het algemeen!
Algemene tips voor het maken van een stamppot:
- Maak de aardappelblokjes niet te groot.
De blokjes worden eerder gaar als ze klein zijn. - Naast rookworst zijn speklappen, worst, saucijzen, hachee of
eigen gemaakte gehaktballen ook erg lekker bij een stamppot. - Je kan de aardappelpuree pittiger maken door er mosterd, knoflook
of ketjap aan toe te voegen. - Ook lekker bij (of door) stamppot is appelmoes.
Jus
Bij stamppot hoort natuurlijk het ‘kuiltje jus’.
Deze hoeft echt niet uit een pakje te komen, je kunt het ook zelf maken.
Wat ben je voor jus nodig:
– 1 ui
– klontje boter
– 1 el tarwebloem
– 1 kopje groentebouillon
– peper en zout
Zo maak je het:
1. Snipper de ui. Smelt de boter in de pan.
2. Bak hierin de ui, totdat deze zacht is.
3. Roer daar de bloem en het kopje bouillon doorheen.
4. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
Variaties:
– Bak wat champignons of tomaten mee.
– Om de jus wat bruiner te maken kun je sojasaus of ketjap toevoegen.
– Voeg bij stap 3 eventueel nog wat tomatenketchup toe.
Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn tips en ideeën voor het maken van
een stamppot. Ik ga er nog even verder van genieten met dit koude weer ;).